Lex en Dianne zijn OK-assistenten bij Gelre ziekenhuizen en gaan allebei de opleiding volgen tot reservist bij Defensie. Gelre is een ‘relatieziekenhuis’ van Defensie, waardoor medisch specialisten (traumachirurgen, anesthesiologen) en gespecialiseerd verpleegkundigen (IC-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en OK-assistenten) van Gelre in aanmerking komen om reservist te worden.
Wie zijn Lex en Dianne, hoe ervaren ze hun werk op de OK en wat maakt dat ze er voor gekozen hebben om een extra uitdaging aan te gaan bij Defensie? Een interview met twee reservisten in spé!
Lex werkt sinds 1992 bij Gelre ziekenhuizen. Na een aantal maanden op de sterilisatieafdeling maakte hij de stap naar de OK, als OK-assistent. Lex: “Mijn interesse in de gezondheidszorg kwam voort uit mijn tijd als dienstplichtige; bij de hospikken was ik verantwoordelijk voor de gewondenverzorging. Na mijn diensttijd solliciteerde ik bij Gelre en ik ben nooit meer weggegaan. Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder!”
Dianne startte in 2008 bij Gelre, daarvoor werkte ze als tandartsassistent. Vanuit de tandartsenpraktijk kwam ze regelmatig bij Gelre op de OK, want daar werden sommige patiënten van haar onder narcose behandeld. Dianne: “Zodoende werd ik gewezen op een vacature op de OK. Dat leek me erg gaaf, dus ik heb gesolliciteerd. Ook ik ben er nog steeds, want het is hier superleuk werken!”
“Op de Gelre-OK zijn we erg goed op elkaar ingespeeld en we maken er altijd een feestje van. Het zegt genoeg dat wij hier al zo lang werken. We doen allemaal ons best en zetten de patiënt centraal. Bovendien is Gelre een groot ziekenhuis, dus wat variatie betreft: er is elke dag weer iets anders te doen.”
Lex: “Als OK-assistenten zijn we breed opgeleid, dus we kunnen voor alle vakgroepen werken. Maar we zijn allemaal lid van een specifieke vakgroep, daar werk je het meest voor. Voor Dianne is dat Orthopedie, voor mij is dat Traumatologie. Qua deskundigheid sta je daar het meest. Maar je bent overal inzetbaar.”
Dianne: “Het komt er op neer dat je misschien zo’n twee maanden per jaar, verdeeld over losse dagen, voor andere vakgroepen werkt. Maar in principe ben je vast aanspreekpunt voor jouw vakgroep.”
Lex: “Naast je werk op de OK heb je als OK-assistent ook andere verantwoordelijkheden. Denk aan het testen van nieuwe systemen en materialen of overleg met afdeling Inkoop. Je staat dus niet alleen maar op de OK, je begeleidt ook zaken daar omheen. Dat maakt het erg afwisselend.”
Dianne: “En natuurlijk is het werk op de OK zo bijzonder omdat we samen de operatie voor de patiënt tot een goed einde brengen. Je draagt er aan bij dat de operatie slaagt. Wat helpt is dat we hier een erg goede aanspreekcultuur hebben onderling. We hebben fijn contact met de specialisten, we doen het echt samen. Dat vind ik het leuke aan de Gelre-OK.
Dianne en Lex gaan allebei de opleiding tot reservist doen bij Defensie. Lex heeft alle testen al doorstaan, Dianne heeft de fysieke keuring nog te doen. Hun collega Nanne is op dit moment al bezig met de opleiding.
Lex: “Voordat je de opleiding in gaat heb je eerst een psychologisch onderzoek, vervolgens een fysieke keuring. Een deel van de tests doe je thuis, zoals de capaciteitentest, de intelligentietest en een deel van het psychologische onderzoek. Daarnaast heb je gesprekken op locatie en natuurlijk de medische sportkeuring. Waarom wij ons hebben aangemeld voor de opleiding bij Defensie? Het is een plus op ons al zo mooie werk. Een kers op de taart. Dat je je militaire landgenoten op deze manier kunt helpen.”
Dianne: “Dat je nóg meer dat ‘één team, één taak’ gevoel krijgt. Als je op de OK werkt of op de spoed, dan hou je een beetje van actie. Presteren onder druk, dat is wel iets bijzonders. Ik denk dat de opleiding bij Defensie en een eventuele uitzending een erg mooie aanvulling op mijn werk gaat zijn.”
Lex: “Je komt te werken in andere omgevingen, met andere materialen. In omstandigheden waarin maar beperkt middelen en materialen beschikbaar zijn. Dat maakt het uitdagend en bijzonder leerzaam.”
Dianne: “Over ons werk op de OK van Gelre zou ik willen zeggen: we hebben zo’n leuk team met elkaar, er is een ontzettend goede sfeer. We zijn erg goed op elkaar ingespeeld en we maken er altijd een feestje van. Het zegt eigenlijk al genoeg dat Lex en ik hier al zo lang werken. En daarbij horen we regelmatig van patiënten: ik heb het zo fijn bij jullie gehad op de OK. We doen allemaal ons best en zetten de patiënt centraal.”
“De opleiding bij Defensie is een plus op ons al zo mooie werk. Een kers op de taart. Je komt te werken in andere omgevingen, met andere materialen. In omstandigheden waarin maar beperkt middelen en materialen beschikbaar zijn. Dat maakt het uitdagend en bijzonder leerzaam.”
Lex: “Daarbij is humor ook een belangrijk aspect. Je kunt je dat misschien niet goed voorstellen, want het OK-complex is best een gesloten gebied. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal achter die deuren? Maar het is erg gezellig en hecht.”
Dianne: “Het serieuze werk staat natuurlijk voorop, maar daarnaast is het ook nodig om te ontladen. We zijn niet een hele grote groep en er zijn veel collega’s die hier al lang werken, dus je kent elkaar door en door. De collega’s hier weten soms eerder iets van mij dan mijn familie thuis!”
Lex: “Gelre is een groot ziekenhuis, dus wat variatie betreft: er is elke dag weer iets anders te doen. En daarbij komt dus ook nog de plus van de samenwerking met Defensie!”
Stel ze aan onze recruiters Fiona en Marée.
De kracht van samen
Volg ons